вторник , 30 април 2024

Парламентът освободи депутат от ИТН, за да стане шеф на тотото

Парламентът освободи депутата от „Има такъв народ“ Александър Тодоров. Той напуска Народното събрание, тъй като е избран за изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Срещу освобождаването му от длъжност се обявиха от ГЕРБ-СДС и ДПС. Мотивите им са, че той е попълнил декларация с невярно съдържание. Обсъждането преди гласуването на оставката продължи два час. Накрая освобождаването на депутата бе прието със 148 гласа „за“ и един въздържал се. ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването. 

„В декларацията, с която ние разполагаме, Александър Тодоров е декларирал, че не заема висша публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това заяви от парламентарната трибуна Дани Каназирева от ГЕРБ. „Александър Тодоров е подал невярна декларация. Това е престъпление и е сезирана прокуратурата. Ако това са деянията на новите народни представители, оставям на българското общество да реши как да се подхожда към политическите формации оттук нататък. Но това не е прецедент в неговите действия“, добави Джейхан Ибрямов от ДПС.От ИТН отрекоха твърденията на опозицията. 

„По предложение на ГЕРБ беше въведен принцип, че се декларира несъвместимост с длъжността и има срок до един месец да бъде отстранена. Александър Тодоров е декларирал това и до момента на встъпването си в длъжност няма да е народен представител. Нали не предполагаме, че всички, които ги назначаваме на някаква длъжност, ще са безработни“, каза Ива Митева от ИТН.“О, чудо, ГЕРБ и ДПС говорят и цитират Конституцията от тази трибуна“, каза Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.“От началото на дебата чух много тежки квалификации, едва ли не как е нарушен законът. Нарушение на закона няма, в това може да бъдете сигурни. Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение, или не.

На няколко пъти стана въпрос и доста колеги юристи казаха, че съм назначен за изпълнителен директор на БСТ, което не отговаря на истината. Избирането ми се конституира от решението на Търговския регистър“, заяви Александър Тодоров.От опозицията припомниха, че и Софийският градски съд се е произнесъл вече като е отказал вписването на Тодоров като шеф на тотото.Виктория Василева от „Има такъв народ“ посочи, че декларацията е от две страници, а ГЕРБ-СДС и ДПС са прочели само първата. Но истината била, че се „спира кранчето“ и затова е този „рев“.

Депутатът от „Има такъв народ Александър Тодоров“ е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Това стана ясно от внесените документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията. В Управителния съвет на БСТ ще влязат още Росен Иванов и Георги Султанов.32-годишният Тодоров е роден в Хасково и бе избран за народен представител в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание от район Плевен. Той е юрист по професия. В 47-ия парламент е член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, както и комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

В Управителния съвет на БСТ ще влязат още Росен Иванов и Георги Султанов. Султанов бе предложение на ИТН за министър на културата през лятото. Според визитката му на сайта на ИТН Султанов има 23 години опит в сферата на класическата музика. От 2003 до 2016 г.  е солист на Държавна опера Бургас. От 2005 г. – гост-солист на Национална опера София, а 2018 г. до момента – солист на Държавна опера Пловдив. Гастролира също в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай.При отстраняването на предишното ръководство на тотото спортният министър Радостин Василев и принципал на БСТ, който също е от квотата на ИТН, беше категоричен, че очаква по-високи печалби от страна на БСТ, защото това дружество реализира държавната политика в хазарта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *