вторник , 30 април 2024

Ето какви въпроси си зададоха Радев и Герджиков по време на дебата

Герджиков попита Радев за комплекс „Марица-Изток“ – дали има поет ангажимент със срокове за затваряне.

По Плана за възстановяване и устойчивост – 2038 г. -2040 г., ще отстояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени, каза Радев, като площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например.

След това Радев зададе и своя въпрос към опонента си:

„Г-н Герджиков това, че прокуратурата забатачи разследванията за шкафчетата и къщата в Барселона ли ви кара да я подкрепяте?“

„Шкафчетата не са мои. Вашите провали и затъването, разделението в обществото, са си лично ваши. Трябваше да кажете вие какво сте постигнали за 5 години и за какво аз съм сгрешил. Опитвате се да ме прикачите към някакви хора. Един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям прокуратурата както всички български конституции. Нека главният прокурор да си свърши добре работата, ако не го прави, нека да е сменен, ще се радвам .Не може да ми приписвате партии и хора“, каза той.

„Приписвате ми грехове на други хора“, каза той и добави, че това е отвратителна тема“, добави Герджиков.

Професорът запита Радев защо никога не признава, че греши:

„Мога да ви кажа, че вие казвате, че нямате общо с ГЕРБ. Напротив тези хора вървят с вас и ви представят. Представя ви бившият министър на МВР, при който биха вашите студенти.

За 5 години отстоях истината и мога да бъда горд, че допринесох за възбуждането на гражданската енергия за промяна. Ако българите виждаха огромна вина в мен, нямаше да излязат и да гласуват на първи тур“, каза Радев.

„Мен и цялото ми семейство заливаха с кал. В момента се радвате на комфорт, по-скоро трябва да го цените“, каза Радев.

Дойде време и за вторият въпрос на Радев:

„Казвате, че ще бъдете обединител. Как ще обедините мафията с жертвите ѝ, хората с празни шкафчета с тези, които си ги напълниха?

„Не се срамувам от ничия подкрепа. Забелязвам, че партиите, които ви издигат, се срамуват от вас. Аз шкафчета нямам, не съм направил нищо нередно, не съм партиен. Не можете да водите кампания срещу мен, свързвайки ме с други хора. Кажете нещо за мен“, каза президентът.

„Моята цел е да обединя небитите и биячите, не честните и нечестните, а всички хора, за да излезем от кризата, в която ни вкарахте. Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са допуснали грешки, но са правили и добри неща. Вие за 6 месеца имате само грешки“, каза Герджиков.

Всеки трябваше да посочи най-голямата си грешка:

Герджиков призна, че му е трудно да съчетава работата с личния си живот и не оставя много време за себе си.

„Не успях да допринеса по-рано Борисов да си отиде“, заяви пък Радев.

Двамата признаха, че са способни да прощават.

Герджиков изтъкна като най-голямо свое постижение това, че намира общ език с всички и се разбира с хората около себе си.

Радев пък смята, че неговият успех са децата. „В служебен план успях да водя хората и да ги паля с личен пример“, каза той.

На въпрос кино или театър Радев заложи на второто, а Герджиков призна, че е фен на киното.

Последва въпрос за любимия им български президент:

„Харесвам всички български президенти. Все пак бих посочил Петър Стоянов“, заяви Герджиков.

„Петър Дертлиев – човек на диалога, консенсуса и прошката“, каза пък Радев.

Двамата трябваше да посочат по едно качество, което харесват в опонента си:

„Познавам г-н Герджиков бегло и мога да кажа, че харесвам всички хора на знанието, науката и духа“, заяви президентът.

„Г-н Радев винаги ми се е струвал дисциплиниран и подреден, уважавам това“, каза ректора.

Двамата бяха помолени да цитират стих от любимо стихотворение:

„Нямам любим стих, а любими поети – Яворов, Дебелянов и Смирненски. Днес обаче получих книга от Недялко Йорданов и ще споделя нещо от нея:

Любов човешка ще ви пожелая“, каза той.

„Имаме много прекрасни български поети, не мога да откроя един. Последно четох „Глина“ на Виктория Гашлиева. Невероятна творба“, каза Радев.

ФИНАЛНИ ПОСЛАНИЯ

Анастас Герджиков:

„Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи“.

Румен Радев:

„Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!“

fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *