вторник , 30 април 2024

Евгения Банева: Предстоят дела срещу Борисов, Цацаров, България

Нито едно от казаното от Гешев и от наблюдаващия прокурор Дойчева, не се оказа вярно. В решението на ЕСПЧ, което излезе на 12-и, от техните многобройни изказвания, е засегнато само едно. Останалите 15 или 16 – ще бъдат предмет на последващи дела.

Това каза Евгения Банева след осъждането на България в Страсбург от семейството й.

Тя обясни пред Евроком, че през този период тогавашните главен прокурор Сотир Цацаров, премиерът Бойко Борисов и четирима членове на ВСС са дали изявления.

Това са дела, които предстоят. Искам да кажа, че решението, което излезе (от съда в Страсбург), поставя началото на серия от дела, които ще бъдат от семейство Баневи срещу държавата и нейни представители, защото така трябва, допълни Банева.

Три години след гръмките изказвания за офшорни сметки, за имоти в чужбина, за прехвърляне на пари в тези сметки… Ами ние нямаме нито една информация от партньорски служби да е дошла да има такива сметки, прокуратурата да ги е намерила, да е установила колко пари има в тях. Аз питам къде е милиардът (на Баневи)? Три години след повдигане на обвиненията, митичният милиард изчезна като дим, няма следа от него, нито се говори за него. Същото, междудругото, се отнася и до предприятията, които Гешев изброи. Той продължава да нарушава презумпцията за невиновност с интервюто си отпреди два дни в Стара Загора – той директно се обърна към журналистите да отидат и да видят т.нар неработещи предприятия в Троян и Девня. Съветвам г-н Гешев да отиде да види тези предприятия. Те работят, просто собственици не са Евгения и Николай Баневи, каза още Банева и намекна, че предприятията са им били отнети в полза на други хора.

Вече са заведени дела и по Закона за отговорност на държавата за вреди. “Кантората на Екимджиев се занимава поне с още 4 дела – две от тях за продължаващата мярка на Николай вече са заведени, предстоят конкретно за медийните изяви на Гешев, Цацаров, Мария Дойчева, Бойко Борисов и четиримата членове на ВСС и въобще всичко, което може да бъде предмет на дело. Защото ние бяхме публично опозорени, стъпкани и наврени в калта“, посочи Банева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *