Западът е забравил как се правят не само полупроводници, но и ураново гориво - Топ новини

Западът е забравил как се правят не само полупроводници, но и ураново гориво

Западът е забравил как се правят не само полупроводници, но и ураново гориво!

Русия притежава 40% от световния пазар на обогатен уран!

Fox News се осъзна още преди три години:“Контролът на Русия върху запасите от уран в САЩ е голям проблем за националната сигурност“!

Желанието за енергийна сигурност доведе до ренесанс в ядрената енергетика, пише The Times.

Предлагането на ядрено гориво не е в крак с търсенето и Русия твърдо контролира производството. Не само газът, но и уранът е под влиянието на Москва.

Китай ще строи 220 реактора през следващите десетилетия. Британия потвърди плановете за изграждане на трети реактор в електроцентралата Sizewell на брега на Съфолк,Франция планира шест нови електроцентрали.

Съединените щати възнамеряват да удължат живота на съществуващите атомни електроцентрали.За една атомна електроцентрала Westinghouse сключи сделка за 8 милиарда долара.

И о,ужас! На хоризонта се очерта дефицит. Предлагането на уран не отговаря на търсенето, а производството му е строго контролирано от Русия, особено в областта на преобразуването и обогатяването – двуетапен процес,който превръща урана в ядрено гориво.

След аварията във Фукушима в Япония през 2011 г. пазарът на уран стагнира,но сега ядрената енергетика е в процес на ренесанс. „Зеленият Запад“

,късно се сети,че атомните електроцентрали произвеждат енергия без емисии и светът се нуждае от повече електричество.

Делът на Русия в световния пазар на обогатен уран е над 40%. „Има недостиг на предлагане и това е огромен проблем“,каза Тим Гитцел, главен изпълнителен директор на канадския производител Cameco, пред инвеститорите миналия месец. Той отбеляза, че на Русия се падат 27% от преработката на уран и 14% от производството. „Ако тя си тръгне, ще има огромна празнина“, заключи той.

Как стана така, че и уранът попадна под влиянието на Русия?

През годините Москва сключваше ядрени сделки с Япония, Египет Монголия и много други и Русия овладя сектора.

Москва вкара западните пазари за преобразуване и обогатяване в ъгъла.Казахстан,другият голям играч,изнася ядреното си гориво през Санкт Петербург и логистиката му през други страни и трудна.

Изграждането на нови заводи е твърде скъпо за повечето страни, а на Запад бяха твърде „екологични“.

Какво направиха германците и някои други с ядрените си централи,дори ме е срам да говоря.

Йордан Халачев, Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *