„Амнести Интернешънъл”: Русия вероятно извършва престъпления срещу човечеството, депортирайки украинци - Топ новини

„Амнести Интернешънъл”: Русия вероятно извършва престъпления срещу човечеството, депортирайки украинци

Русия вероятно е извършила престъпления срещу човечеството, като принудително е преместила украински цивилни граждани в окупираните от Русия райони на страната в други региони, съобщават от „Амнести Интернешънъл”, цитирани от Нова телевизия.

Организацията твърди, че цивилни граждани са били премествани от окупирана Украйна по-далеч в контролирани райони или в Русия, като децата са били отделяни от семействата си в нарушение на международното хуманитарно право.

„Амнести“ заяви, че цивилни граждани са ѝ казали, че са били подложени на „злоупотреби при проверката“, известна като филтриране, което понякога е водело до произволно задържане, изтезания и други форми на малтретиране.

„Разделянето на деца от семействата им и принуждаването на хора да се отдалечават на стотици километри от домовете си са още едно доказателство за тежките страдания, които руската инвазия е причинила на цивилното население на Украйна“, заяви Агнес Каламар, генерален секретар на Амнести Интернешънъл.

„Осъдителната тактика на Русия за насилствено прехвърляне и депортиране е военно престъпление. Амнести Интернешънъл смята, че това трябва да бъде разследвано като престъпление срещу човечеството“, зяави организацията.

Амнести съобщи, че в един от случаите жена е била разделена от 11-годишния си син по време на филтрацията, задържана е и не се е събрала с него.

Групата за защита на правата заяви, че е интервюирала 88 души, повечето цивилни от Мариупол, както и жители от Харковска, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

„Повечето от тях, особено тези от Мариупол, описват принудителните условия, че не са имали друг избор, освен да отидат в Русия или в други окупирани от Русия райони“, се казва в доклада.

Прехвърлянето „представлява военно престъпление и вероятно престъпление срещу човечеството“, се казва в доклада.

Докладът е една от най-значимите интервенции на „Амнести“ във връзка с руската инвазия в Украйна, откакто през август тя разгневи Киев. Организацията публикува доклад, в който обвини Украйна, че застрашава цивилни граждани, като създава бази в училища и болници.

Тогава групата заяви, че поддържа констатациите в доклада, което накара ръководителя на украинския офис на „Амнести“ да подаде оставка в знак на протест, обвинявайки правозащитната организация, че повтаря пропагандата на Кремъл.

Но организацията също така призна, че докладът е предизвикал „тревога и гняв“.

В последното си съобщение „Амнести“ подчертава, че документира „военни престъпления и други нарушения на международното хуманитарно право, извършени по време на руската агресивна война в Украйна от началото на конфликта“, и призовава длъжностните лица да бъдат изправени пред съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *