Юри Михалков: Смърт от студ застрашава финландците - Топ новини

Юри Михалков: Смърт от студ застрашава финландците

Смърт от студе застрашава финландците

Жителите на Финландия са застрашени от смърт от студа, ако през предстоящата зима няма спирания на тока заради прекратяване на доставките от Русия, пише агенция „Блумбърг“, цитирана в руски медии.
Руският енергиен холдинг Inter RAO спря доставките на електроенергия за Финландия от 14 май поради трудности при приемането на плащания за вече продадена електроенергия. В края на 2021 г. износът на електроенергия от Русия за Финландия възлиза на 8,2 милиарда kWh.


Въпреки факта, че вносът от Русия представлява само малка част от общите покупки на електроенергия от Финландия, загубата му може да доведе до негативни последици, се отбелязва в материала.
Арто Пахкин, мениджър на мрежовите операции във финландската компания за електропреносни мрежи Fingrid, каза, че ако не се задействат планираните прекъсвания на електрозахранването в някои региони, ще има мащабна повреда, която ще доведе до факта, че „хората могат да умрат“ от студа.


Агенцията се позовава на данни от финландското министерство на отбраната, което разказа какво се случва, когато спре електричеството, а температурата на въздуха падне до минус 20 градуса по Целзий. Веднага след тока спират да работят електроуреди и градски транспорт, спират да работят банкомати и разплащателни карти, затварят се бензиностанции. След 18 часа температурата в дървените къщи пада до плюс 10 градуса по Целзий. След 30 часа дървените конструкции започват да замръзват и има опасност от спукване на тръби.

След 36 часа студът идва в бетонни жилищни сгради, температурата пада до плюс 10 градуса по Целзий. След четири дни заради студовете ще се спукат тръби в повечето къщи, хората ще трябва да се евакуират.
По-рано професор Питър Лунд от университета Аалто предупреди, че регулирането на потреблението на електроенергия във Финландия може да доведе до пълно прекъсване на тока в страната.

„В най-лошия случай това може да доведе до отказ на цялата енергийна система – пълно спиране. Тогава никъде в страната няма да има ток“, каза той.

Юри Михалков,фейсбук

Смърт от студе застрашава финландците Жителите на Финландия са застрашени от смърт от студа, ако през предстоящата…

Posted by Юри Михалков on Tuesday, November 1, 2022

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *