Генерал Сергей Суровикин: Кой е твърдолинейният нов командир на Путин в Украйна? - Топ новини

Генерал Сергей Суровикин: Кой е твърдолинейният нов командир на Путин в Украйна?

Генерал Сергей Суровикин, по прякор Генерал Армагедон, е новата тактика на президента Владимир Путин във войната срещу Украйна. Назначаването му беше обявено часове след атентата на Кримския мост . И първият работен ден на новия лидер видя Украйна ударена от огромна вълна от руски ракети – една от най-широките серии от удари, наблюдавани от месеци, пише BBC.

Но генерал Суровикин всъщност не е нов в колебливите военни усилия. Той командва войски на фронта в Южна Украйна и ден преди началото на войната беше санкциониран от Европа заради военното си влияние и връзката си с президента Путин.

Това изглежда е първият път, когато Русия официално назначава командващ за цялата си военна операция в Украйна – преди това имаше съобщения в медиите, че постът е заеман от генерал Александър Дворников.

Но кой е новият командир?

Кратка презентационна сива линия

Роден през 1966 г. в Новосибирск, 55-годишният Ген Суровикин е ветеран от последните войни на Русия.

Ген. Суровикин започва активната си военна кариера в Афганистан в края на 80-те години. Това беше при обстоятелства, които бяха „изключително неблагоприятни“, казва руският професор по история и култура Питър Уолдрон – Съветите губеха.

Проф. Уолдрън предполага, че това е оформило характера и репутацията на генерала, тъй като той е бил силно замесен в „значително насилие“ от самото начало.

У дома през 1991 г. трима души бяха убити по време на сблъсък между военни превозни средства и продемократични протестиращи в Москва. Според руската служба на BBC протестиращите са блокирали пътя на превозните средства и генерал Суровикин, който е командвал, е дал заповед да се продължи.

По-късно всички обвинения бяха свалени на основание, че е изпълнявал заповеди.

Четири години по-късно, докато е студент във Военната академия „Фрунзе“, генералът е осъден условно за незаконна продажба на пистолет на свой съученик. Той твърди, че е бил „нагласен“ и по-късно присъдата е премахната от досието му.

Генералът продължи да служи в конфликтите през 1990 г. в Таджикистан и Чечня, а напоследък и в Сирия, където Москва се намеси през 2015 г. на страната на правителството на сирийския президент Башар ал-Асад.

Като командир на руската аерокосмическа част – въпреки че нямаше опит във въздушни операции – той ръководи заличаването от въздуха на голяма част от сирийския град Алепо.

Професор Уолдрън казва, че намесата на Русия в Сирия се равнява на неограничени бомбардировки и атаки срещу цивилни цели. Ген. Суровикин отговаряше за това и беше „очевидно готов да използва всички необходими мерки“.

Междувременно Чарлз Листър, директор на програмата за Сирия в Института за Близкия изток, казва, че генерал Суровикин има „абсолютно непримиримо отношение към врага“ – виждайки бойците и цивилните като едно и също.

Под командването на генерала руските сили са участвали в прикриването на използването на нервнопаралитичен агент зарин, казва г-н Листър. Те станаха свидетели на качването му на сирийския самолет минути преди смъртоносна химическа атака срещу град Хан Шейхун, при която загинаха над 80 души.

През 2017 г. президентът Путин награди генерал Суровикин с медала „Герой на Русия“ – най-високото отличие на страната – за службата му в Сирия, докато Human Rights Watch (HRW) го посочи като човек, който може да бъде държан отговорен за нарушения на правата на човека.

На няколко пъти войници под командването на генерал Суровикин са били обвинявани в насилие срещу цивилни. В Чечина очевидци казват, че бойци са провели „прочистващи операции“, където са били разбивани домове на цивилни и са били бити местните жители, според руската служба на BBC.

Ген. Суровикин отхвърли обвиненията.

Повече от 30 години тази репутация на „брутален, много твърд и неприятен индивид“ се е развила, казва проф. Уолдрон.

Това се вижда както на бойното поле, така и извън него.

През 2004 г., само две години след като е завършил военна академия за офицери, се твърди, че генерал Суровикин е пребил един от войниците си заради политическите му възгледи, твърди Институтът за изследване на войната. По-късно войникът оттегли тази жалба.

Проправителственият руски вестник „Комерсант“ съобщава, че през същата година ген. Суровикин е извикал един от своите полковници за облекло. Миг след сблъсъка войникът се простреля смъртоносно.

Тогава защо Путин направи това назначение? Професор Уолдрън казва, че това очевидно е признание, че нещата не вървят добре.

„Не сменяте военния си командир, освен ако нещата не вървят по план“, добави той. „Смяната на командира тук може да доведе до различен етос, но дали има значение за способностите е под въпрос.“

Репутацията му на брутален човек може да не е непременно равна на териториални придобивки, но назначаването му беше приветствано от някои.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и основателят на наемническата група Вагнер Евгений Пригожин – ключови съюзници на президента Путин – го похвалиха. Г-н Пригожин, бизнесмен с прякор главния готвач на Путин, каза, че генералът е „най-компетентният командир“ в руската армия.

Професор Уолдрън казва, че може би това е Путин, който прави „символично назначение“.

„Ето някой, който има обществената репутация на брутален“, казва той. „Опитва ли се Путин да изпрати сигнал на Украйна как иска войната да продължи оттук нататък?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *