Русия призовава Запада да повлияе на Киев да се откаже от схемата за „мръсна бомба“ - Топ новини
MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 29, 2022: Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova gives a briefing on Russia's foreign policy. Russian Foreign Ministry Press Service/TASS Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Îôèöèàëüíûé ïðåäñòàâèòåëü ÌÈÄ Ðîññèè Ìàðèÿ Çàõàðîâà âî âðåìÿ áðèôèíãà ïî òåêóùèì âîïðîñàì âíåøíåé ïîëèòèêè. Ïðåññ-ñëóæáà ÌÈÄ ÐÔ/ÒÀÑÑ

Русия призовава Запада да повлияе на Киев да се откаже от схемата за „мръсна бомба“

Русия призовава Запада да повлияе на Украйна да се откаже от плановете за възможно използване на „мръсна бомба“ и ядрен шантаж, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

„Призоваваме Запада да повлияе на своите украински протежета да се откажат от това изключително опасно рисково начинание. И не само това, но и всички тези стъпки, дейности и действия, които включват ядрен шантаж, тъй като всичко това води до необратими последици и възможна масова смърт на невинни цивилни“, каза тя.

Радиацията няма граници, подчерта тя. „Не се нуждае от паспорти, визи или разрешения. Не може да бъде санкциониран и възпрепятстван да премине границата. Той е много по-коварен и не иска ничие разрешение да проникне където и да е и да повлияе критично на здравето на хората“, каза още дипломатът.

Ръководителят на руските сили за радиационна, химическа и биологична защита генерал-лейтенант Игор Кирилов каза пред репортери в понеделник, че руското министерство на отбраната е предупредило войските си да бъдат готови да действат „в условия на радиоактивно замърсяване“, тъй като е получило информация, че Киев се готви да детонира мръсна бомба. Руският външен министър Сергей Лавров също заяви, че има риск от мръсна бомба. Русия повдигна въпроса в Съвета за сигурност на ООН. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е провел телефонни разговори със своите колеги във Великобритания, САЩ, Турция и Франция, за да предупреди за заплахата от Украйна. Вашингтон, Лондон и Париж обаче заявиха, че не вярват на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *