Факти: Предстои ли взривяване на язовир Каховка в Украйна? - Топ новини

Факти: Предстои ли взривяване на язовир Каховка в Украйна?

Какво представлява язовир Каховка, предстои ли да бъде взривен и какво влияние ще има това?

ЗНАЧЕНИЕ НА ЯЗОВИРА

* Язовирът, висок 30 метра (ярда) и дълъг 3,2 км (2 мили), е построен през 1956 г. на река Днепър като част от водноелектрическата централа Каховка.

* Съдържа резервоар от 18 km3, който също така доставя вода на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., и на Запорожката атомна централа, която също е под руски контрол.

* Обемът на водата в резервоара е приблизително равен на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

* Взривяването на язовира от съветската епоха, който се контролира от Русия, би отприщило стена от опустошителни наводнения в голяма част от Херсонска област, която Русия миналия месец обяви за анексирана в лицето на украинското настъпление, пише Ройтерс.

* Унищожаването на водноелектрическата централа Каховка също би увеличило енергийните проблеми на Украйна след седмици на руски ракетни удари, насочени към производствени и мрежови съоръжения, които според Киев са повредили една трета от електроенергийната му мрежа в цялата страна.

ОБВЪРДЕНИЯ

* Сергей Суровикин, командир на руските сили в Украйна, каза във вторник , че разполага с информация, че украинските сили подготвят масиран удар по язовира и вече са използвали доставени от САЩ ракети HIMARS на голям удар, според него, може да бъде катастрофа .

„Разполагаме с информация за възможността киевският режим да използва забранени методи за водене на война в района на град Херсон, за подготовката от Киев на масиран ракетен удар по язовир Каховска ВЕЦ“, каза Суровикин.

Украински служители казаха, че обвинението е знак, че Москва планира да атакува язовира и да обвини Киев.

* Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че Русия е минирала язовира и се готви да го взриви, стъпка, която той сравни с използването на оръжия за масово унищожение.

„Информирах европейците днес, по време на срещата на Европейския съвет, за поредния терористичен акт, който Русия готви срещу водноелектрическата централа в Каховка“, каза той. „Разрушаването на язовира би означавало мащабна катастрофа.

Взривяването на язовира, каза той, също ще унищожи водоснабдяването на Крим и по този начин ще покаже, че Русия е приела, че не може да задържи полуострова.

Кирил Стремоусов, назначеният от Русия заместник-ръководител на анексираната област Херсон, каза, че твърденията на Киев, че Русия е минирала язовира, са неверни, допълва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *