Зеленски призовава Запада да предупреди Русия да не взривява язовир Нова Каховка - Топ новини

Зеленски призовава Запада да предупреди Русия да не взривява язовир Нова Каховка

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява огромен язовир, който да наводни част от Южна Украйна, докато силите му се готвят да изтласкат войските на Москва от Херсон в една от най-важните битки на войната, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение Зеленски каза, че руските сили са заложили експлозиви в огромния язовир Нова Каховка , който задържа огромен резервоар, който доминира в голяма част от Южна Украйна, и планират да го взривят.

„Сега всеки в света трябва да действа мощно и бързо, за да предотврати нова руска терористична атака. Разрушаването на язовира би означавало мащабна катастрофа“, каза Зеленски.

Русия обвини Киев по-рано тази седмица, че е ракетирал язовира и е планирал да го разруши, което украински официални лица нарекоха знак, че Москва може да го взриви и да обвини Киев. Нито една от страните не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си.

Огромният Днепър разполовява Украйна и на места е широк няколко километра. Спукването на язовирната стена може да изпрати стена от вода, която да наводни селища под нея, към град Херсон, който украинските сили се надяват да си върнат при голям напредък, допълва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *