Русия е готова до голяма степен да заобиколи новата горна граница на цената на петрола от Г-7 - Топ новини

Русия е готова до голяма степен да заобиколи новата горна граница на цената на петрола от Г-7

Русия може да получи достъп до достатъчно танкери, за да транспортира по-голямата част от петрола си извън обсега на новата горна граница на цените на Г-7, казаха играчи от индустрията и представител на САЩ предаде Ройтерс, подчертавайки ограниченията на най-амбициозния план досега за ограничаване на Москва военновременни приходи.

Страните от Групата на седемте се съгласиха миналия месец да ограничат продажбите на руски петрол на принудително ниска цена до 5 декември, но се сблъскаха с ужаса от страна на основните играчи в глобалната петролна индустрия, които се страхуваха, че този ход може да парализира търговията в световен мащаб.

Месеци на дискусии между Съединените щати и тези застрахователни, търговски и корабни фирми смекчиха опасенията относно излагането им на санкции, но всички страни вече осъзнават, че Русия може до голяма степен да заобиколи плана със собствените си кораби и услуги.

Прогнозите за устойчивостта на руската петролна търговия и подробности за дискусиите между Вашингтон и глобалната петролна индустрия и индустрията на услугите не са публикувани досега.

Оценките, че до 80-90% от руския петрол ще продължи да тече извън механизма за ограничение, ако Москва се опита да го пренебрегне, не са неразумни, каза служител на Министерството на финансите на САЩ пред Ройтерс.

При такъв сценарий само между 1 и 2 милиона барела на ден (bpd) износът на руски суров петрол и рафинирани продукти може да бъде спрян, каза служителят, който отказа да бъде назован поради чувствителността на ситуацията.

Русия е изнесла над 7 милиона барела на ден през септември.

Това може да създаде финансови и технически затруднения за Русия, но също така би лишило света от 1-2% от световното му предлагане, точно когато инфлацията расте и се задава рецесия.

Съединените щати знаят за някои кораби, които променят страните си на произход и търговски субекти, които са преместени извън Г-7, за да избегнат плана, добави служителят.

Русия ще понесе разходи от необходимостта да извършва по-дълги пътувания и да бъде пренасочена към ниско ниво на застраховане и финансиране, каза служителят, което прави САЩ оптимистични. Русия ще бъде принудена да продава в рамките на тавана на цените с течение на времето.

Индия и Китай увеличиха покупките на руски петрол при големи отстъпки през последните месеци, но нито една от тях не е одобрила тавана. Индия каза тази седмица, че ще проучи плана .

САЩ смятат, че таванът на цените дава възможност на Китай и Индия да купуват руски петрол на по-ниски цени , което е от полза за техните икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *