Газпром едностранно наруши договора си с България, опита се да промени условията и използва едностранно енергетиката като оръжие. - Топ новини

Газпром едностранно наруши договора си с България, опита се да промени условията и използва едностранно енергетиката като оръжие.

Решението за предоставяне на военна помощ на Украйна е изцяло суверенно и трябва да бъде взето от България. Газпром едностранно наруши споразумението с България в опит да промени условията и едностранно да използва енергията като оръжие.

Съединените щати ще доставят допълнителни 15 милиарда кубически метра LNG за Европа. За България са предвидени две извънредни доставки на „добра цена“.Това каза за Нова телевизия героят Мустафа, посланик на САЩ у нас.Мустафа говори за многообразието на страната ни и разкритикува недовършената връзка с Гърция.

“Представете си, ако преди една година България беше завършила Междусистемната газова връзка Гърция-България, например, то България нямаше да бъде в сегашното положение. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи – не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно”, посочи Мустафа.

Посланикът на САЩ отговори дипломатично на решението на България да не изпраща оръжия директно за Украйна, а да ремонтира украинска военна техника в България. Според нея решението е между София и Киев и е суверенитет на нашите власти. Мустафа обаче приветства създаването на бойна група на НАТО в родината си, приемането на повече от 100 000 бежанци, българската резолюция на ООН и санкциите срещу нахлуването на Русия в Украйна.

По отношение на присъединяването на Република Северна Македония към ЕС и спора с България, който продължи да спира процеса поради ветото на София върху рамката за преговори за членство, Мустафа каза:

“Най-важното е да се води диалог. Мисля, че новите правителства и от двете страни поставиха добро начало на диалога”. По думите й не е полезно двете страни да поставят ултиматуми или използват негативна реторика, както и ако политиците от двете страни гледат на това само като на конфликт, спомагащ за собствената им популярност,съобщават от фрогнюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *