Грета Тунберг за разрушаването на язовир Каховка: „Русия трябва да понесе отговорност за престъпленията“ - Топ новини

Грета Тунберг за разрушаването на язовир Каховка: „Русия трябва да понесе отговорност за престъпленията“

Шведската климатична активистка Грета Тунберг обвини Русия, че е причинила срутването на язовир Нова Каховка в Украйна, като нарече акта „екоцид“, предаде Ройтерс.

Разрушаването на голям язовир под руски контрол в района на Херсон в Украйна предизвика масивни наводнения, принуждавайки хиляди жители да бягат, а околната среда в този район беше опустошена.

– Този екоцид е продължение на непровокираната инвазия на Русия в Украйна и представлява поредното престъпление, което оставя света без думи. Погледът ни отново е насочен към Русия, която трябва да отговаря за престъпленията си, каза Тунберг в Twitter.

Украинският президент Володимир Зеленски й отговори чрез Twitter.

– Благодаря ти за позицията и за това, че си на страната на истината, Грета. „Русия трябва да бъде държана отговорна за злото, което причинява на хората, живота и природата“, каза Зеленски.

Тунберг каза пред Ройтерс днес, по време на протеста за климата в неделя пред шведския парламент, че последствията от разрушаването на язовира са „абсолютно ужасяващи и ужасни“.

САЩ заявиха във вторник, че не могат да кажат какво е причинило срутването на язовира, но добавиха, че работят за оценка на съобщенията, че Русия, която контролира язовира, стои зад атаката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *