Румен Радев: Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно - Топ новини

Румен Радев: Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно

Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след посещението си в Първо средно училище „Пенчо П. Славейков“ в София, предаде БТА.

Коментарът му е по повод призива на „БСП за България“ да наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. От левицата обявиха, че ще търсят възможност за сезиране на Конституционния съд. Законът беше обнародван в днешния брой на „Държавен вестник“. Той беше приет на второ четене от парламента на 16 декември.

„Всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, така както правя и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор, т.е. ветото е абсолютно безпредметно“, коментира днес държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *