Мнозинство от Върховния съд на Бразилия подкрепи блокирането на „Екс“ - Топ новини

Мнозинство от Върховния съд на Бразилия подкрепи блокирането на „Екс“

Мнозинство от Върховния съд на Бразилия подкрепи блокирането на „Екс“

Мнозинството от петчленния Върховен съд на Бразилия подкрепи решението на съдия Алешандри де Мораис за блокиране на социалната платформа „Екс“ в страната поради неспазване на местните норми, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Съдиите Флавио Дино и Кристиано Занин се присъединиха към Мораис, образувайки мнозинство, докато съдиите Луиз Фукс и Кармен Лусия не излязоха с позиция.

„Екс“ беше блокиран в Бразилия в събота след решение на Мораис, тъй като платформата не успя да спази краен срок да назначи правен представител в страната, както изисква местният закон.

Мораис и собственикът на „Екс“ Илон Мъск спорят от няколко месеца, след като от платформата беше поискано да блокира профили, обвинени в разпространяване на манипулирани новини и реч на омразата.

„Не е възможно компанията да работи на територията на страна и да налага гледната си точка кои правила трябва да са валидни и да се прилагат“, заяви съдия Дино. „Явно компанията, която нарочно не се подчини на решението на съда, смята, че е над закона. Така може да се превърне в престъпник“, добави той.

Източник: Fakti.bg